Ikea keukenkasten en apparatuur

In mijn eerder blog beschreef ik de aankoop en levering van mijn Ikea keuken. Hierbij noemde ik al de werkwijze met de keuken designer op de website van Ikea. In dit blog zal ik toelichten wat mijn overwegingen waren en waarom ik welke keuzes gemaakt heb bij de samenstelling van mijn keuken.

De keukenkasten

Zoals eerder gezegd hanteert Ikea vaste maten voor haar keukensystemen. De breedte van kasten is 40, 60 of 80 cm. Aan deze maten zit je vast en je moet nog rekening houden met de dikte van de afwerking van de kast! Ik heb gekozen voor een standaard witte binnenkant van de kasten maar je kunt ook zwart nemen wat een luxere uitstraling geeft. Een andere belangrijke keuze die je hebt; deurtjes of lades?
Het goedkoopste zijn kastjes met deuren maar het meest praktisch zijn lades. Ik heb zelf gekozen voor lades, het prijsverschil was te overzien en het gebruiksgemak is vele malen groter.

Het werkblad

Het werkblad in de keuken is zeer bepalend voor de uitstraling en ook voor de portemonnee kan het bepalend zijn. Werkbladen zijn er van vijftig tot duizenden euro’s. Het maatwerk maakt een blad standaard al duur. Ik heb gekozen voor twee gelamineerde werkbladen waarvan ik er eentje moest inkorten om het passend te maken. Ik was dan ook net iets meer dan honderd euro kwijt.

Apparatuur

Bij een keuken hoort uiteraard ook de nodige apparatuur. De afzuigkappen en kookplaten van Ikea vond ik niet mooi passen in het geheel van mijn keuken en heb ik los besteld via keukenloods bij de vaatwasser heb ik wel gekozen voor een eigen Ikea model. Dit vooral omdat ik dan zeker wist dat alles goed past en dat ik de frontjes ook mooi kon laten doorlopen. Een hele eenvoudige vaatwasser die zijn werk doet zonder al teveel poespas.

Koelkast

Een koelkast en oven zijn natuurlijk wel handig en nodig in een keuken. In mijn oorspronkelijke plannen wilde ik deze in een hoge kastenwand plaatsen. Als je goedkoop uit wilt zijn neem dan in ieder geval geen hoge kasten want deze zijn behoorlijk duurder dan de gewone lage kastjes. Daarbij komt ook nog dat je weinige keuze hebt uit koelkasten als je voor een inbouwvariant gaat. Om kosten te besparen heb ik gekozen om een losse koelkast te kopen zoals deze beko. Voor € 380 had ik een grote koelruimte en dat scheelt voor vergelijkbare koel-ruimte heel veel geld ten opzichte van de inbouwvarianten van Ikea. Bijkomend voordeel is dat ik een losse koelkast nog eenvoudiger kan verkopen dan een inbouwvariant. Naast de kostenbesparing van het apparaat zelf bespaar je natuurlijk ook op de ombouw.

Combi-oven

Een must in de keuken is natuurlijk de oven of combi oven. Ik had weinig ervaring met ovens en met name inbouwovens. Door de hoge prijzen en het gebrek aan een combi-oven in het assortiment van Ikea heb ik ook hier gekozen voor een los exemplaar. Dit is een Sharp geworden. Voor mij is dit voldoende groot en door de verschillende functies kan ik  met dit ene apparaat alles doen wat ik verwacht van een oven en magnetron.

Vriezer

Een vriezer wilde ik graag maar met wel flink wat capaciteit. De koelvriescombinaties vallen dan al snel af want dat vind ik van beiden te weinig. Nadat ik de koelkast had gekocht ben ik op zoek gegaan naar een goede tweedehands vriezer. Deze zijn tweedehands goed te vinden en dan kun je voor relatief weinig geld goed zaken doen. Voor € 100,- vond ik een mooie AEG vriezer van 1,70 meter hoog met meer dan voldoende capaciteit.

Tot slot

Allerlei vergelijkingstabellen maken ga ik niet doen want de waarde daarvan is door de internetprijzen en vele veranderingen als snel niet veel meer waard. Om je helpen geef ik je wel mijn bevindingen die ik uit mijn zoektocht haalde.

Voordelen losse apparatuur:
  • goedkoper
  • meer keuze
  • makkelijker in hergebruik elders of om door te verkopen
Nadelen losse apparatuur:
  • afwerking keuken als geheel
  • je hebt meer werk bij de aanschaf

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *