Bouwafval, wat doe ik ermee?

Of je nu zelf gaat verbouwen of de verbouwing (deels) uit handen geeft er moet altijd het nodige bouwafval afgevoerd worden. Een kostenpost die erg vervelend is en die je natuurlijk zo klein mogelijk wilt houden. In dit blog ga ik mijn ervaringen delen over het afvoeren van afval tijdens de verbouwing.


Het slopen en strippen van mijn huis heb ik allemaal zelf uitgevoerd. Er zijn grofweg drie mogelijkheden voor het afvoeren van bouwafval:

• Aannemer/sloopbedrijf neemt dit volledig uit handen
• Zelf afvoeren naar milieustraat
• Zelf regelen afvoer dmv container

Aannemer neemt dit volledig uit handen

Als je een aannemer hebt ingeschakeld om jouw verbouwing uit te voeren dan werk je waarschijnlijk ook met een offerte. Het afvoeren van afval nemen bijna alle aannemers op in de offerte. Handig want zo weet je precies waar je aan toe bent en wat je kunt besparen door het zelf te doen!

Tips
– bekijk de offerte en vraag zonodig aan de aannemer hoe hier mee omgegaan wordt in de praktijk
– sommige oude bouwmaterialen zijn zeer in trek (Link blog oude bouwmaterialen) wellicht heeft de aannemer interesse

Zelf afvoeren naar Milieustraat

Heel veel gemeenten in Nederland hebben een milieustraat waar je tegen een kleine vergoeding en soms zelfs helemaal gratis je afval naartoe kunt brengen.
Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat in de gemeente waar ik woon een milieustraat staat. Deze is 6 dagen per week open en je mag daar volledig kosteloos je afval naartoe brengen. Officieel zit er een limiet op het aantal kuub afval per dag maar daar wordt vaak niet heel moeilijk over gedaan. Als mijn bouwafval kon ik hier in principe naartoe brengen.
Ideaal omdat ik ook een aanhanger en auto met trekhaak tot mijn beschikking heb. Het is meer werk, kost meer tijd (je hebt alles twee keer in je handen) maar het bespaard je veel geld.
Per gemeente of provincie kan dit weer anders zijn dus je doet er goed aan om dit van te voren uit te zoeken.

Tips
– vul je aanhanger slim zodat je niet alles hoeft te sorteren bij de milieustraat
– probeer de zaterdagochtend te vermijden, dit is het drukste moment
– op doordeweekse dagen kun je meestal direct je afval lossen

Afvalcontainer

Bouwcontainer, kluscontainer, bouwafvalcontainer, het zijn verschillende benamingen voor een grote stalen bak waar jouw bouwafval in kan. Een ideale manier om dichtbij huis je afval te kunnen weggooien is het bestellen van een grote afvalcontainer. Na het bestellen wordt deze voor de deur afgeleverd.
Het is erg belangrijk om van te voren vast te stellen waar voor soort afval je wilt afvoeren. Er worden tegen verschillende tarieven afvalcontainers aangeboden. Wil je alles in één container afvoeren dan is dat het duurst. Het loont dus om hier goed over na te denken van te voren en de afval afvoeren strategie op aan te passen.

Kosten

Vergelijk de prijzen op internet en let op eventuele bijkomende kosten zoals huurprijs per dag, btw of transport. Veel aanbieders werken met all-inn tarieven wat het overzichtelijk maakt en eenvoudig te vergelijken.
https://www.afval.nl/tarieven/?postcode=4363&character=rk&isCompany=false
https://www.praxis-kluscontainer.nl/
Ijzer en andere metalen
Heb je veel metalen zoals koperen leidingen dan loont het zeker om dit aan te bieden bij en oud ijzerboer. Je ontvangt dan een vergoeding en in de meeste gevallen komen ze het nog ophalen ook!

Hoe heb ik het aangepakt?

Door de enorme hoeveelheid sloopafval heb ik alles gecombineerd. Goed bouwmateriaal zoals, stenen, dakpannen en houten balken heb ik hergebruikt of verkocht. Lees hier meer over in dit blog.
Mijn huis bevatte veel binnenmuren die allemaal gesloopt moesten worden. Steens (dubbele muur) muren leverde een enorme hoeveelheid aan puin die allemaal weg moest. Door het gewicht kun je niet veel tegelijk vervoeren en daarom heb ik gebruik gemaakt van een kluscontainer voor puin. Dit is veel goedkoper dan een kluscontainer voor bouwafval of grofvuil.

Volle kluscontainer

Voor het puin heb ik meerdere keren een 10 kuub kluscontainer van de Praxis gehuurd, dit was destijds de goedkoopste met de beste voorwaarden. Het overige afval heb ik zelf naar de milieustraat gebracht. Al deze ritjes kosten mij veel tijd maar bespaarden veel geld. Ijzer en andere metalen heb ik verzameld en verkocht aan de oud-ijzerboer. Oude bouwmaterialen heb ik gesorteerd en verkocht aan diverse particulieren en bedrijven.

Tips
– Staat de container niet op je eigen terrein? Controleer dan bij de gemeente of hier een vergunning voor nodig is
– Let goed op de gestelde voorwaarden bij de aanbieder van de container
– Vul efficiënt zodat je meer tegelijk kunt afvoeren
Heeft u nog tips of vragen reageer dan hieronder!

12 thoughts on “Bouwafval, wat doe ik ermee?”

  1. Dankjewel voor dit artikel over bouwafval. Je hebt gelijk dat het afvoeren van puin een horde vormt in de verbouwing. Het zelf afvoeren naar de milieustraat kost veel tijd. Een container huren kost helemaal niet zo veel.

    1. Klusser

      Beste Pim,
      Graag gedaan een container is echt het beste voor heel veel mensen zeker wanneer een milieustraat niet gratis is, is de keuze eenvoudig. Als jij nog tips hebt horen wij het graag.

  2. Wij hebben een sloopbedrijf en hebben letterlijk containerladingen vol met metalen uit de sloop. Wij verkopen het allemaal aan een bedrijf die er een heel correcte prijs voor betaalt en garandeert dat de metalen een tweede leven krijgen.

  3. Wij stripten onlangs een fabrieksgebouw van oude ijzeren leidingen, een paar containers vol. Heel makkelijk van de hand gedaan dankzij een nederlands bedrijf die voor echte duurzaamheid gaat. Bovendien nog een mooie prijs voor gekregen.

  4. Bij onze verbouwing lag de huur van een container het meest voor de hand. Een belangrijke tip: zorg altijd dat het een afsluitbare container is. Een container in de straat vinden de buren ook heel handig voor het dumpen van grofvuil.

  5. Wij hebben ook een container gehuurd voor de verbouwing. Het is wel handig om een afsluitbare container te nemen of er een afrastering omheen te zetten. De buren vinden een container in de straat namelijk ook wel handig voor hun grofvuil.

    1. Klusser

      Beste Ivan, goede extra tip dank daarvoor. In het buitengebied met eigen erf was het voor mij niet nodig. Een net of zeil erover als je in een drukke woonwijk woont is ook een goede optie. Bij de action verkopen ze al zeilen voor enkele euro’s.

  6. Bedankt voor het delen van dit artikel over bouwafval. Ik ga binnenkort mijn keuken renoveren en heb waarschijnlijk veel afval en bouwmaterialen die ik moet weggooien. Ik ga mij snel verdiepen in containers. Ook ga ik mijn aannemer om advies vragen.

  7. Wij gaan ook verbouwen en we weten nu al dat we veel afval gaan krijgen. Met name metaal en beton. Ik ga kijken wat de beste optie is voor het afvoeren. Een container is wellicht handiger, omdat je dan meer afval kwijt kan en niet zelf heen en weer hoeft te rijden naar een stortplaats.

  8. Goed om te weten hoe jij het hebt aangepakt. Wij zullen ook veel bouwafval gaan krijgen wat we op een juiste manier willen afvoeren. Bedankt voor de tip over vergunningen voor containers. Ook ga ik op de voorwaarden letten bij het opvragen van offertes.

  9. Ik heb ook gemerkt dat het belangrijk is om een container vroeg genoeg te huren. Zo weet je dat er een beschikbaar is voor je afval tijdens een verbouwing. Gelukkig zat deze bij de prijs inbegrepen toen we een aannemer huurde voor de verbouwing van onze schuur.

  10. Ik denk dat het vooral belangrijk is om een goed plan te hebben voor je bouwafval. Wanneer je dit zelf wegbrengt moet je het natuurlijk goed scheiden. Op deze manier kan het gerecycled worden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *