Makita DTD152 slagschroevendraaier

Gereedschap blijft een leuk onderwerp om over te schrijven. Eerder schreef ik al diverse blogs en er komt nog meer. Deze keer een slagschroevendraaier van Makita. Het exacte model is de Makita DTD152z

Wat is een slagschroevendraaier?

Een slagschroevendraaier is een machine die vooral bedoeld is voor het zwaardere schroefwerk zoals schroeven van 6mm dik en groter zoals houtdraadbouten. Waar een normale gangbare accuboormachine nog wel eens moeite heeft met grote schroeven daar begint het werk van de slagschroevendraaier. Zonder al te technisch te worden zit er gewoon vele meer kracht in een slagschroevendraaier. Daarbij heeft deze machine ook een hamer mechanisme dat op de schroef slaat waardoor deze makkelijk het hout of andere materiaal ingaat.  Dit geldt voor het indraaien van schroeven maar ook zeker voor het uitdraaien.

Waarom ik deze gekocht heb?

Tja het was niet helemaal de bedoeling want echt heel hard nodig had ik hem niet. Via een veiling van BVA-auctions kwam ik zeer voordelig aan een Makita DTD152z. Mijn lage bod werd geaccepteerd en ik was eigenaar van een slagschroevendraaier. Eerst wilde ik deze samenvoegen met accu’s en een acculader om vervolgens met een beetje winst door te verkopen. Ondertussen was ik al wel op zoek naar een lichtgewicht machine omdat ik het wisselen van boren en schroefbitjes wel een beetje beu was tijdens het klussen. Nadat ik niet echt veel aanbiedingen kreeg op mijn advertentie heb ik besloten de Makita zelf te houden.

Ervaringen Makita DTD152

Voor een houtskelet klus heb ik voor het gewerkt met de DTD152. Wat een genot om met zo’n machine te schroeven! Het probleem met wisselen is voor mij nu ook opgelost want voorboren kan met de Metabo en de schroef vliegt erin met de Makita, dat scheelt veel tijd en ergernis. Een paar grote voordelen die ik ervaar:

  • Het lage gewicht: je arm raakt minder snel moe door snelheid en laag gewicht
  • De compacte bouw: door de compacte bouw werk ik makkelijker in kleine hoeken
  • Grote (slag)kracht: sneller, grotere schroeven verwerken dan met een reguliere schroefmachine, dit apparaat ramt echt door als het nodig is.

Het nadeel van deze machine is het beperkte gebruik ten opzichte van een boorschroefmachine. Zeker voor de gemiddelde doe-het-zelver is het niet logisch om alleen een slagschroevendraaier aan te schaffen. Als tweede machine is echter een uitstekende keuze.

Accu

De slagschroevendraaier heb ik zonder accu’s of lader gekocht omdat ik deze al had. Ik gebruik bij deze machine nu een accu van 1,5 ah. Je kunt hier niet heel lang mee schroeven maar het grote voordeel is het lage gewicht van de combinatie. Dit werkt echt heel fijn in veel situaties. Ik heb twee accu’s die ik kan afwisselen waardoor ik kan blijven werken.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *