Makita B04565K vlakschuurmachine

Weer een Makita machine? Jazeker dit was de eerste Makita machine die ik kocht. De Makita BO4565K schuurmachine ziet er wat bijzonder uit. Eigenlijk is het een vlak- deltaschuurmachine in één. Lees hier over mijn aankoop.

De Machine

Zoals eerder gezegd heb je eigenlijk twee machines in één een vlakschuurmachine en een deltaschuurmachine. Door de verspringing tussen de punt en het brede gedeelte kun je niet het hele schuurvlak in één keer gebruiken. Het is wel aan te raden om altijd de hele schuurzool van schuurpapier te voorzien. Anders loop je snel het risico dat je de klitteband structuur van de zool beschadigd waardoor het schuurpapier niet meer goed hecht.

Ik ben ervaringsdeskundige en heb inmiddels al een schuurzool vervangen. Dan is het weer fijn om een Makita machine te hebben want de schuurzolen zijn niet overdreven duur en overal verkrijgbaar!

Stofafzuiging

Tegenwoordig is stofafzuiging erg belangrijk bij de professional vanwege wet- en regelgeving. Doe-het-zelvers hoeven niet aan de wetten te voldoen gelukkig. De Makita BO4565K heeft een klein stofzakje in een hard plastic omhulsel. Dit werkt op zich nog best prima. Stofvrij is het natuurlijk helemaal niet maar je vangt er toch het nodige mee op. Op de stofzuiger heb ik deze machine nog nooit geprobeerd omdat ik geen verloop heb voor het hele kleine buisje van de stofafzuiging.

Schuren in de praktijk

Schuren gaat uitstekend. Er zit maar één stand op deze machine en die krachtig. Ik gebruik deze Makita vooral als vlakschuurmachine maar ook de punt heb ik al regelmatig gebruikt voor een klus. Door het flinke gewicht ga je geen uren boven het hoofd staan schuren met deze machine maar voor het gewone werk is het een uitstekende partner.

Snoer, koffer en schuurpapier

Het snoer is lang genoeg en stevig, de koffer is klein maar fijn en zeer robuust. Nadeel van de kleine koffer is dat je geen assortiment schuurpapier bij de machine kunt bewaren. Over schuurpapier gesproken. Ga niet onnodig op zoek naar passende schuurvellen uit één stuk want die zijn er niet, althans ik heb ze nog niet gezien. Koop losse vellen voor een vlakschuurmachine en driehoekjes die voor een deltaschuurmachine zijn bedoeld.

Tip: Zorg dat je altijd schuurpapier op de hele schuurzool zet om beschadiging van de schuurzool te voorkomen.

Ervaring tot nu toe

De Makita BO4565K is een prima machine die handig is voor het middelgrote werk. Mooi vlakschuren en hoekjes bijwerken met één machine is echt handig en daar werkt deze krachtpatser prima. Voor het subtiele werk waar je voorzichtiger te werk gaat is het oppassen. Door het gebrek aan een toerentalregelaar kan het al snel te hard gaan. Als je alleen in kleine hoekjes zoals bij meubels aan de slag gaat dan is een lichtere machine die regelbaar is wel aan te raden. Zelf gebruik ik voor het fijne werk mijn Fein Multimaster waar ik ook eerder over schreef.

Het mooie aan deze schuurmachine is de uitstekende prijs kwaliteit verhouding. Voor nog geen € 100,- euro heb je een breed inzetbare robuuste vlakschuurmachine.

Filmpje van de Makita website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *