Lijnolieverf verwijderen

Vroeger was echt niet alles beter maar de verf wel! Hier ben ik achter gekomen toen ik hergebruikte grote balken onder handen nam. De grootste vijand was de lijnolieverf. Wat een taai en lastig te verwijderen goedje is dat zeg! Na veel geploeter en uren noeste arbeid was alles eraf.

Begin
Na het opnieuw verdelen van de balken ontstond een bonte kermis van kleuren in de verschillende ruimtes. Blauwe, witte en vooral groene verf moesten worden verwijderd om daarna alles netjes en strak in de verf te zetten. Vol enthousiasme aan de slag met een schuurmachine en verfkrabber. Na een uur ploeteren en weinig voortgang ben ik maar gestopt. Dit was geen doen maar wat dan. Een zwaardere schuurmachine dan?

Zwaar geschut
Een professionele Bosch GEX 150  excentrische schuurmachine moest uitkomt bieden en in de zware stand met grof schuurpapier kwam er al iets meer van de balk af. Helaas verspeelde ik ook per 20 minuten een schuurvel omdat ze helemaal vol zaten met de verf. Gezien de hoeveelheid balken zou het een kostbaar klusje worden. De zware machine vroeg ook fysiek veel meer van mij. De balken zijn ook niet vlak en er zitten grote scheuren waardoor de schuurvellen ook snel kapot gaan.

Balken met lijnolieverf
Aan de balken kun je nog zin

Dan maar chemisch
Verf afbijt wordt niet zo vaak voor grote oppervlakten gebruikt maar ik heb het toch geprobeerd. Verschillende soorten afbijt heb ik netjes volgens de verpakking aangebracht op een stukje balk. Het werd geen succes want alleen de bovenste laag verf kwam los te liggen. Alle andere lagen bleven lekker zitten. Gezien de kosten van afbijt en het geringe effect ben ik ook hier snel mee gestopt.

Verfbrander
De verfbrander was het volgende middel wat ik uitprobeerde. Een succes moet ik zeggen want de dikke lagen lijnolieverf zijn wel gevoelig voor de enorme hitte van de brander. Na 10 seconden verwarmen komen er dikke bobbels op de verf en kan ik het met een verfkrabber verwijderen. Dit is wel een zwaar werkje en je moet snel zijn want als de lijnolieverf koud wordt dan kun je niks meer beginnen met je krabber. Uiteindelijk heb ik alle balken met een verfbrander en krabber schoongemaakt. Op de stukken balk die wat egaler zijn kon ik ook een steekmes (stevig plamuurmes gebruiken). Hiermee kon ik wel wat sneller werken.

Lijnolieverf verwijderen

Materiaal
Een verfafbrander kopen of lenen is absoluut aan te raden als je lijnolieverf gaat verwijderen. Het is niet het duurste stuk gereedschap -al zijn er uiteraard ook hele dure te koop- en ik zou er dan zelf ook eentje aanschaffen. Een paar goede verfkrabbers zijn de investering ook waard. Ik kocht eerst een setje bij de action maar voor een dergelijk intensieve klus is dat geen goed idee.

Afbeeldingsresultaat voor verfbrander
Verfbrander of heteluchtpistool

 

Een goed verfafkrabber is belangrijk bij een intensieve klus

 

7 thoughts on “Lijnolieverf verwijderen”

 1. Pingback: Oude bouwmaterialen verkopen - Zelf een huis verbouwen

 2. Mary

  Ik weet wat je bedoeld, heb twee oude Franse schouw ornamenten gekocht! De verf ( de bovenste lagen) verwijderen gaat aardig na twee keer afbijt. Maar de onderste laag, een zwart goedje wat plakkerig en taai word na verwarmen of afbijt! Gereedschap steeds ontdoen van de plakzooi. Zou dit ook lijnolie verf zijn?

  1. Klusser

   Goedeavond Mary, zoals jij het omschrijft dan denk ik zeker dat het lijnolieverf is. Als het afkoelt en je knijpt erin dan verpulvert het een soort als je op chips gaat staan? Een pittige klus om de ornamenten hiervan te ontdoen. Veel succes hiermee en als je machinaal wilt schuren gebruik dan een excentrische schuurmachine dat werkte bij mij het beste.

 3. Diana

  De deuren, balustrades en trappen van mijn pand uit 1906 hebben allemaal oude lijnolieverf. Vaak met daaroverheen nog andere lagen. Wat in mijn geval helpt, is het oppervlak in te soppen met een sterke oplossing van St. Marc. De verflagen lijken te verharden, waardoor de lijnolieverf makkelijker (maar dat is relatief) eraf komt. Bij een oppervlak met alleen oude lijnolieverf kan ik die eraf poetsen met de St. Marc. Maar alleen wanneer die sterk is aangemaakt en veel oplossing op het oppervlak aanbrengen.
  Ik ben het eens, het is een vreselijke klus, maar het loont het mooie Amerikaans grenen tevoorschijn te zien komen.

  1. Klusser

   Dank voor uw goede tips, een pittige klus zal het altijd blijven maar het resultaat is er dan ook naar!

  2. Dennis

   Ik las dat je de balken zelf ook in de verf wilde zetten? Dan vraag ik me af waarom je niet gewoon met jouw kleur lijnzaadolie verf eroverheen bent gegaan? Beter voor het hout, jouzelf en het milieu . Had ook een hoop tijd gescheeld zo te lezen.

   1. Klusser

    Goedemorgen, ik heb de balken in hoogglans wit gezet. De balken zijn hergebruikt en hadden in het oude huis ook in verschillende kamers gelegen waardoor ze verschillende kleuren hadden en ook verschillende soorten verf. Om het netjes te krijgen was dit de beste optie.

Comments are closed.