Een inbouwkast voor een hele wand

Kastruimte, iedereen heeft het nodig in huis. Vaak kom je nog ruimte tekort ook. Een goede reden om moeilijke hoekjes onder schuine daken te benutten met een inbouwkast. Praktisch en nog mooi ook, dat vind ik in ieder geval.

Alleen maar inbouwkasten

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alleen maar inbouwkasten te maken, dat heb ik gedaan. Omdat het schuine dak bij mijn huis direct boven begint had ik veel ‘loze’ ruimte waar je niet kunt lopen maar waar je wel iets mee kunt of zelfs moet doen.

Door het schuine dak ben je beperkter in je inrichting van de kamers omdat je hoge kasten altijd tegen de rechte binnenmuren moet zetten. Daarbij kwam bij mij nog een extra punt dat in één van de slaapkamers de kachelpijp van de houtkachel naar boven liep richting de schoorsteen. Ik heb er dan ook voor gekozen om alleen maar inbouwkasten te maken. Dit geeft extra rust, en je benut alle hoeken en ruimtes zo optimaal mogelijk.

Schuifdeur en Scharnierkasten

Op een aantal plaatsen heb ik gekozen om de kasten van een schuifdeur te voorzien. Dit heeft als voordeel dat je makkelijker grote deuren kunt gebruiken. Deuren kunnen nergens tegenaan slaan dus je hoeft geen rekening te houden met andere functies in de buurt van de kast. Het nadeel is wel dat je de afwerking niet zo strak is als een gescharnierde kast. Dit kan natuurlijk wel maar dan krijg je speciale deursystemen die net zo duur zijn alles alle kasten nu bij elkaar.

Kastenwand

Op één van de om slaapkamers loopt zoals ik eerder al noemde ook de dubbelwandige pijp van de houtkachel naar de schoorsteen. Deze wilde ik netjes wegwerken en daarom is er gekozen om van de hele wand één grote kastenwand te maken. Op de foto hieronder kun je een soort schuine balk zien lopen door het frame van de kast. Dit is de kachelpijp die weggewerkt is in een helemaal luchtdichte betimmering van fermacell platen. Dit onbrandbare materiaal is een extra bescherming voor het geval er iets mis zou gaan.

De kastenwand heeft aan de onderkant een schuifdeur. Dit is gedaan zodat het bed op 60 cm afstand kan staan. Bij openslaande deuren heb je veel meer tussenruimte nodig om de deuren open te kunnen doen. De andere hoge deuren zijn met scharnieren.

Afwerking van de kastenwand

De voorkant van de kast is afgewerkt met dezelfde planken als het planken plafond van de benedenverdieping. Als kleur verf heb ik Elephants Breath genomen van Farrow and Ball in een zijdeglans verf van Flexa professional. Het deurbeslag is allemaal van Janko’s deurbeslag.

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *