Nieuw ‘oud’ planken plafond

Om het landelijke karakter van de oude boerenwoning niet te verlochenen wilde ik een paar elementen landelijk houden. Mijn huis had een paar mooie oude elementen zoals de enorme balken die de verdiepingsvloer dragen. Hierover schreef ik al eerder in het kader van opknappen.  Het opknappen van de balken had natuurlijk wel een doel. Het creeeren van een prachtig authentiek ‘levend’ plafond. Om dit te realiseren heb ik zo’n 130m2 aan vuren C keus planken met mes en groef besteld via een aannemer.

Planken

Deze planken zijn op verschillende lengtes te bestellen en door goed uit te rekenen hoe het zou uitkomen op de balken bespaarde ik een hoop verlies door zaagafval. Reken dit van te voren goed uit het loont echt!

Ik bestelde bewust de c-keuze planken omdat deze meer noesten en oneffenheden hebben. Dit geeft het plafond meer tekening waardoor het meer gaat ‘leven’. Daarnaast scheelt het ook nog eens in de kosten want die minder volmaakte planken zijn goedkoper.

Tot slot heb je vaak de keuze bij dergelijke planken of je ze met een rechte kan wilt hebben of een v-groef. Ik heb bewust gekozen voor een rechte kant omdat door het werken van de planken vanzelf een groef ontstaat.

Mes en groef

Planken met en groef zijn een must als je planken plafond gaat maken. Zonder mes en groef ga je vroeg of laat toch altijd kieren zien waar je doorheen kan kijken. De planken die ik gebruikt heb hadden een extra lang mes van 1 centimeter om te voorkomen dat door het werken van het hout zelfs het mes tekort is. Achteraf een goede keuze want de planken werken nog heel veel nadat ze vastgemaakt zijn op de balken. Door dit werken ontstaat er een kier die juist het oude karakter aan je plafond geeft.

Installatie

Boven de balken die al netjes verdeeld lagen op de binnenmuren ben ik e planken gaan bevestigen. Het is belangrijk om de eerste plank netjes te leggen ten opzichte van de muur. Daarbij moet je rekening houden hoe eronder uit komt te zien. Ik heb gekozen om te beginnen met een halve plank (zoals je vanaf onder ziet). Daarna heb ik de planken er gewoon één voor één tegenaan gelegd en zo strak mogelijk tegen elkaar aan! Dit is erg belangrijk omdat de planken toch nog gaan werken waardoor je die groeven krijgt wat het plafond zo’n karakter geeft.

Een handig hulpmiddel bij het maken van het plafond is een beitel en of zo’n haak waarmee je laminaatvloeren mee tegen elkaar tikt. De beitel gebruikte ik om op de plaats van de balk zoveel mogelijk hefboom te hebben om de planken goed tegen elkaar aan te krijgen. Dit moet je wel met z’n tweeën doen zodat één iemand kan spijkeren of schroeven en de ander de planken strak tegen elkaar kan houden. Alleen is het niet te doen.

Afwerking

De planken kwamen bij mij blank en onbehandeld binnen. Ze dan ook eerst drie keer in de grondverf gezet aan één kant. Hierbij is het belangrijk om het mes en groef ook goed mee te nemen want bij de eindafwerking kun je hier niet meer bij.

Ik heb op aanraden van een binnenhuisarchitect de plafonds overal in de RAL9010 kleur gedaan. Dit geeft rust en ruimte. Op zich niet spannend maar zij adviseerde om het wel hoogglans verft te gebruiken. Uhm pardon, hoogglans? Ik moest ook even slikken toen ik het hoorde maar heb al snel besloten hierin mee te gaan. Hier heb ik nooit spijt van gekregen want het resultaat is prachtig geworden.

 

 

 

 

 

 

 

7 thoughts on “Nieuw ‘oud’ planken plafond”

  1. Mariëlle

    Ziet er mooi uit! Welke breedte hebben deze planken? En welke dikte? Heb je dan dakbeschot gekocht? Ik stel deze vragen omdat ik zelf bezig ben met dezelfde renovatie: een oude boerderij.

    1. Klusser

      Dank u wel, leuk om te horen! Deze planken zijn 18 cm breed en ongeveer 12mm dik. Geen hele zware planken om de kosten te drukken en vanwege het feit dat er voor de verdiepingsvloer toch nog een hele balklaag bovenop kwam. Veel succes met uw verbouwing!

  2. Teuny

    Wat leuk om te lezen en fijn de tips. Wij hebben sinds kort ook een oud huis waar we druk in bezig zijn. De tip om de plafonds met hoogglans t schilderen vind ik een goed idee en wil ik ook gaan doen omdat het bij ons ook niet zo hoog is, Maar nu weet ik niet zo goed hoe ik dit in de slaapkamers wil gaan doen. Daar hebben we nieuwe kraalschroten aangebracht omdat het dakbeschot niet te gebruiken was. Wat is uw tip voor het verven van en het plafond en het dakbeschot wat overloopt in elkaar. Alles hoogglans of alles zijdeglans of krijtverf??? Heeft u een goed idee?
    Ik hoor het graag.
    Bij voorbaat dank.
    Teuny

    1. Klusser

      Dank voor de leuke reactie. In de slaapkamers onder het schuindak hebben wij gipsplaten op een nieuw dakbeschot. Deze gipsplaten zijn volledig gestuct met een kleine laagje. De afwerking is met gewone matte witte muurverf. Ik denk eerlijk gezegd at hoogglans op een schuin dakbeschot wel niet het mooie effect heeft zoals bij een recht plafond. Ik zou in het plafond van een slaapkamer voor wat neutrale kleur gaan en de muren voorzien van kleur.

  3. Hoi, ik ben benieuwd naar de electriciteit. Hoe heb je deze boven de planken verwerkt? Lopen deze erboven op de planken?
    Ziet er mooi uit en wit hoogglans is super!!

    1. Klusser

      De elektriciteit ligt boven de planken. De hele verdiepingsvloer is van bovenop opnieuw gebouwd. Dus eerst de grote balken daarna het planken plafond, dan een vuren balkenlaag met daarin het leidingwerk en de isolatiem daarboven een laag vilt tegen contactgeluid en daarbovenop underlayment 18mm met ondervloer en vloerbedekking.

  4. Ik kan mij voorstellen dat het opknappen van het plafond een hele klus was! Wij zijn ook aan het kijken naar de mogelijkheden om ons plafond te verbeteren. We vinden het ook belangrijk dat het systeem past bij de stijl van het huis.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *