De grote verbouwing deel 3 metselen en nog eens metselen

Het exact bepalen van de binnenmuren is natuurlijk allesbepalend in de renovatie. Als je scheve hoeken uitzet dan kom je in de afbouw in de problemen met keukenblokken, vloertegels en laminaatvloeren en andere afwerkingen zoals plinten. Voor dit werk heb ik dan ook de aannemer om hulp gevraagd.

Het metselwerk van de binnenmuren leek mij een geschikter werk om zelf uit te voeren. Alhoewel nog nooit gedaan kun je dit natuurlijk wel leren. Via de aannemer zijn alle spullen besteld; stenen, zand en cement. Voor de binnenmuren heb ik porotherm blokken gebruikt. Het voordeel van deze blokken is dat je alleen een lintvoeg hoeft te maken (lintvoeg is de horizontale voeg) omdat de blokken voorzien zijn van een mes en groef op de kopse kanten.

 

 

Gereedschap

Een cementmolentje had ik zelf en ook een troffel en speciekuipen had ik bij elkaar verzameld via Marktplaats. Een stenenkruiwagen heb je echt nodig die kocht ik via een veiling. Kleiner materiaal zoals goed metseltouwtjes en klemmen voor die touwtjes heb ik wel nieuw gekocht, dat waren ook de kosten niet. . Een echte metselaar slaat met zijn troffel stenen in tweeen. Dat lukte mij op zich ook wel maar nooit in de goede vorm dus voor het gemak gebruikte ik daarvoor gewoon een hamer en een platte beitel. Een grote slijptol had ik al en heb ik gebruikt om af en toe een blok op maat te zagen.

Het begin

Om de fijne kneepjes van het ‘vuilmetselwerk’ te leren heb ik één dag een echte metselaar ingehuurd die mij heeft geholpen met de aanzet en tips en trucs heeft gegeven op specifieke plekken in het metselwerk waar iets moet gebeuren. Hiermee bedoel ik, het plaatsen van kozijnankers bij deur- en raamkozijnen rn  plaatsen van ankers voor de isolatie.

Verder kreeg ik natuurlijk de verhoudingen voor het maken van goed cement en heb ik heel veel meegekeken hoe het moet want de volgende moest ik zelf aan de slag.

Zelf metselen

De snelheid die de metselaar haalt heb ik nooit bereikt maar al het binnenmetselwerk heb ik wel zelf uitgevoerd. Het werken met de porotherm blokken is prima en je krijgt er steeds meer handigheid in. Secuur werken door te blijven controleren of je metseltouwtje goed staat en de stenen niet schuin gaan staan is essentieel. Met een lang waterpas controleer je dit eenvoudig. Misschien was ik wel iets te secuur maar beter dat dan later iets moeten afbreken.

Eigen ervaring: maak je specie niet te droog. Als doe-het-zelver ben je niet zo snel en te droge specie werkt dan niet prettig. De porotherm blokken zijn net droge sponzen. Ze nemen snel water op en als je specie best droog is dan trekt ook het vocht wat er nog wel inzit snel in de steen en plakt de specie niet lekker.

Afwerken

De bovenste laag van de stenen komt nooit perfect uit. Daarvoor gebruikte we dan ook vuilwerkstenen. Dit zijn afgekeurde stenen voor buitengevels omdat ze door bijvoorbeeld een productiefoutje net niet aan de eisen voldoen. Met deze stenen heb ik de bovenste laag afgewerkt.

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *