Plinten, architraven en koplatten

Voor een nette afwerking van overgangen tussen hout en steen wordt er gebruik gemaakt van plinten en koplatten. Een chiquer woord voor koplatten is architraven. Deze afwerking kan echt bepalend zijn voor de sfeer van een huis. In dit blog laat ik zien hoe ik dit gedaan heb en hoe dit tot stand is gekomen.

Plinten

Plinten zijn onmisbaar bij het afwerken van een vloer. Je ziet ze dan ook bijna in elk huis terugkomen. Eigenlijk hebben plinten meerdere functies. Ze beschermen het laagste gedeelte van een wand, zijn handig om eventueel kabels door te leggen en zorgen voor een mooie overgang tussen vloer en wand. Plinten zijn echt bepalend voor de finishing touch van je interieur. Ik koos voor mdf plinten met een ‘duivenjager’. Dit is een traditioneel profiel wat vaak in landelijke of oude boerenwoningen terugkomt en wat ook een kraalrand wordt genoemd.

Kraalplint

Architraaf/Koplatten

Om de overgang van de muur met stucwerk en het kozijn af te werken wordt er vaak gebruik gemaakt van architraven die ook wel koplatten genoemd worden, of andersom natuurlijk. Het afwerken is op deze manier redelijk eenvoudig en je kunt veel karakter meegeven door de keuze van de architraaf. Zelf heb ik gekozen voor dezelfde stijl als mijn plinten, dus met een kraalrand. Bij een architraaf is dat wel een dubbele kraalrand zie het plaatje hieronder.

Architraaf met dubbele kraal

Plintneut

Als je plinten en architraven hebt dan komen deze op enige moment samen bij deurkozijnen. Een chique afwerking hiervoor doe je met een plintneut. Deze plaats je als een soort verbindingsstuk tussen de architraaf en de plint. Een plintneut kies je altijd iets dikker zodat het strak afgewerkt is.

Velling plintneut

Kiezen en kopen

Mijn keuze was snel gemaakt omdat ik wist wat ik wilde hebben. Architraven met een dubbele kraalrand met een plintneut en plinten met een kraalrand. Na een moeizame zoektocht heb ik in overleg met mijn aannemer besloten dat hij de architraven zelf zou maken. Stroken mdf frezen ze op een freesbank netjes op maat. De materiaalkosten stellen niks voor, alleen de uren tellen echt mee in de kosten maar dat was te overzien. Goedkoop en snel geleverd. Toch heb ik wel een beetje spijt van de beslissing om het zo te doen en dat komt door de afwerking.

De afwerking vereist veel schilderwerk en gefreesd mdf is geen prettig materiaal om op te werken in dit geval. Het eindresultaat is zeker wel geslaagd maar de afwerking koste erg veel tijd.

De plinten kocht ik pas later en daar ben ik op het spoor gekomen van plintenfabriek. Hier bestelde ik plinten die in de grondlak gespoten zijn. Dit is superstrak en scheelt heel veel in de afwerking. Ik hoefde de plinten alleen nog maar af te lakken in de gewenste kleur. Door de goede ervaringen met plintenfabriek heb ik ervoor gekozen om voor de bovenverdieping alles bij plintenfabriek te bestellen. Om dit blogbericht een beetje leesbaar te houden heb ik over de ervaringen met plintenfabriek.nl een apart blog geschreven

Het resultaat

Veel woorden dus nu tijd voor plaatjes van het eindresultaat. Wat je zult zien is dat er twee stijlen zijn. De plinten, architraven en plintneuten bij de vloerbedekking zijn hoger en breder.

De foto’s met de tegelvloer zijn van de benedenverdieping. Deze zijn in andere verhoudingen gemaakt waarbij de plintneut er meer uitspringt.

1 thought on “Plinten, architraven en koplatten”

  1. Wat zijn de verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor plinten en welke factoren moet je overwegen bij het kiezen van het juiste materiaal voor de plinten in jouw huis? Hoe hebben jullie dit beslist?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *