Nieuwe houten balken beitsen

Als je oude materialen kunt recyclen is dat natuurlijk geweldig in een woning die zijn karakter mag behouden. Dit is echter niet altijd haalbaar. Zo is de hele kap van mijn huis vernieuwd met nieuwe vurenhouten balken. Om deze balken een beetje karakter mee te geven moest er wel wat gebeuren natuurlijk. Ik heb er voor gekozen om de nieuwe vurenhouten balken te ‘verouderen’.

Hout verouderen

Er zijn allerlei technieken om hout ouder te laten lijken. Je kunt er deuken inslaan met een hamer, met knikkers en scherpe voorwerpen in een zakje erop slaan, verschilleden verftechnieken gebruiken en zo zijn er nog meer goede tips. Een hele goede pagina waar je tips kunt vinden staat hier.

Transparante lak op kleur

Alle technieken om hout te verouderen zijn mooi maar ik vond het teveel werk om alle spanten en gordingen op die manier te gaan bewerken. Om toch de balken in een gewenste kleur te laten komen en karakter te laten behouden -de houtnerf zichtbaar houden- heb ik gekozen voor een transparante lak op kleur.

Met een transparante lak op kleur kon ik precies bereiken wat ik wilde. Het hout een kleur geven en de houtnerf mooi uit laten komen. Omdat ik een donkere kleur wilde ben ik uitgekomen bij Rambo interieur lak mystiek ebben. Het is een transparante lak waardoor het net zo goed de naam beits had kunnen krijgen volgens mij. Maar goed, wellicht een staaltje marketing.

Uitvoering

Voor de bepaling van de kleur heb ik eerst een proefstuk gemaakt op een stuk resthout. Op deze manier kon ik in ieder geval de kleur goed bepalen. Door dit van te voren te doen wist ik ook hoeveel lagen er nodig waren. Ik was er vanuit gegaan dat het het verwerken van de beits/lak het beste zou gaan met een kwast maar dat viel in de praktijk erg tegen. Een kwast geeft veel strepen wat ik niet mooi vond en daar ben ik dan ook snel met gestopt. Een beitsroller geeft een veel mooier gelijkmatiger resultaat waardoor de subtiele nerf van het vurenhout goed naar voren komt. De kwast heb ik alleen nog gebruikt voor de kleine hoekjes waar de roller niet kan komen.

Tip uit de praktijk


Gebruik een beitsroller om de transparante lak aan te brengen, voor de moeilijke hoeken kun je een kwast gebruiken. Als je met een kwast in moeilijke hoeken werkt ‘rol’ dan eventjes na met een rollertje tot zover je erbij kunt. Dit geeft het mooiste resultaat.

Nadat ik de balken helemaal op de gewenste kleur heb gekregen moest ik de plafonds nog sauzen. Om te voorkomen dat de net gelakte/beitste balken meteen weer onder de witte verf kwamen te zitten heb ik deze afgeplakt met tape met folie.  
Dit werkt uitstekend om de balken eenvoudig en snel in te pakken maar met het verwijderen van de tape bleef er toch best veel lak aan de tape zitten… De ‘kale’ plekken heb ik bijgewerkt met een penceel. Voor het vervolg gebruikte ik eerst een zeer lichte tape waarop ik de tape met folie dan plakte.

Resultaat

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *