Voordeur kopen of laten maken?

Het is niet vaak het eerste waar je aan denkt tijdens een verbouwing, het vervangen van de voordeur. Een voordeur is mede bepalend voor de uitstraling van je huis maar vaak niet het eerste wat je aanpakt. Als je dan na veel tijd geld en moeite je hele huis helemaal op orde hebt dan is het kopen van een nieuwe voordeur iets wat je snel laat liggen want het kost nogal wat.

Voor mij geldt eigenlijk hetzelfde. Er moest een nieuwe voordeur komen dat stond vast. De oude deur was als versleten en heeft het tijdens de verbouwing ook zwaar te verduren gehad. Het is wellicht voor de hand liggend maar als je de keuze hebt vervang pas aan het einde van de verbouwing de voordeur. Tijdens mijn verbouwing is alles wat het huis uit- en inging door die deur gegaan en dan is het fijn dat je niet continue hoeft op te letten dat je het kozijn of de deur beschadigd.

Voordeur kopen

Bij verschillende merken kun je prachtige voordeuren uitzoeken. Bij de bekende bouwmarkten kun je ook regelmatig goed shoppen doordat acties voor binnen- en buitendeuren vaak terugkomen. Koop -tenzij acute noodzaak- dan ook nooit zo’n dure deur als er geen acties zijn! Een aantal weken wachten loont al snel want de binnen- en buitendeuren komen met grote regelmaat terug in de acties. Merken als CanDo, Lundia en Skantrae zijn breed verkrijgbaar en hebben prachtige deuren. Kijk ook eens op de verschillende internet winkels voor deuren zoals deurengigant en voordeeldeuren. Hier heb je veel aanbod die in de basis net iets goedkoper is dan bij de bouwmarkt. Alleen bij kortingsacties zijn de bouwmarkten weer net iets goedkoper.

Voordeur laten maken

Wat ook kan is het zelf of laten maken van een voordeur door een timmerman. Je bent dan vrij in je keuzes voor het uiterlijk. Zo heb ik het ook gedaan. Ik wilde een eenvoudige deur die paste bij de uitstraling van het huis maar er moest wel raampje in het licht en om door te kunnen zien wie er voor de deur staat.

Mijn smaak zat er niet tussen en dus heeft een timmerman in een paar uurtjes een mooie deur op maat gemaakt. Als basis voor de deur wordt dan gebruik gemaakt van speciaal deurplaatmateriaal. Dit zijn watervaste hoge kwaliteit multiplex platen met een laagjes aluminium erin verwerkt. Dit wordt ook wel aluplex of alustabiel genoemd. Deze laagjes voorkomen het kromtrekken van het plaatsmateriaal zodat je deur altijd netjes blijft sluiten. Deze platen zijn zeker niet goedkoop maar wel een mooie basis voor een deur op maat die echt niet duurder hoeft te worden dan de standaard uit de catalogus.

Als je echt handig bent dan kun je natuurlijk ook zelf aan de slag met zo’n speciale plaat multiplex als basis. Zonder de kosten van manuren heb je dan echt voor weinig geld een deur volledig naar je eigen smaak!

Hoe heb ik het gedaan?

Ik heb in overleg met een goede timmerman dus gekozen voor een deur op maat gemaakt. De timmerman heeft een aluplex plaat genomen en deze op maat gezaagd. Met een invalzaag en liniaal heeft hij in de plaat verticale groeven gemaakt voor het landelijke effect. Ook is er een klein raampje in gemaakt zodat ik kan zien wie er voor de deur staat en voor een beetje meer licht in de hal. Hieronder foto’s van de oude en nieuwe deur. Heeft u tips of inspiratie laat gerust een bericht achter!

 

Oude voordeur toe aan vervanging
De oude voordeur
Nieuwe voordeur van aluplex
Nieuwe voordeur
Voordeur op maat gemaakt
De nieuwe voordeur strak in de lak

1 thought on “Voordeur kopen of laten maken?”

  1. Het kan inderdaad leuk zijn om een voordeur te laten maken wanneer je een specifiek idee hebt. Ook kan je oude deuren laten restaureren. Ik heb mijn timmerman ook geraadpleegd voor advies.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *