De grote verbouwing deel 2 eindelijk bouwen

Na maanden voorzichtig slopen, niet voorzichtig slopen en heel veel sloopafval afvoeren kon ik eindelijk gaan richting op de eerste bouwwerkzaamheden. Als basis voor het huis kwam er een dubbel gewapende betonvloer van 20cm dik. Voordat de bewapening kon worden aangebracht is er eerst een dikke laag plaatzand aangebracht. Hierover komt plastic te liggen zodat het water uit het beton niet direct niet in zand trekt.

Zand erover

Ruim 20 cm plaatzand als bodem voor de betonvloer. Voordat het zand erin kon nog wel even een meterput opgemetseld. Op de bodem heb ik dikke betontegels gelegd als fundering en met kalkzandsteen een rand opgemetseld. Tijd voor zand. Een ochtend kruien met een paar vrienden dan kom je een heel eind. Met de laser is het op hoogte zetten een eenvoudig werkje. Alle gaten en kieren mooi verdicht met de trilplaat en in één keer heb je een mooie zandvlakte. Klinkt gek maar het lijkt al wat na al die maanden slopen, grondwater en werken in de modder.

plaatzand onder betonvloer
Het plaatzand zit erin, nu nog aantrillen en netjes vlakken

Betonvloer

Na maanden slopen volgde met het aanbrengen van het zand al een kleine beloning. Het echte bouwen kon nu beginnen met de betonvloer. Als eerst wordt er plastic aangebracht om te voorkomen dat het vocht uit het beton direct in het zand trekt. Hierna volgen stukjes stoeptegel zodat de eerste laag met betonijzer mooi in het beton komt te ‘zweven’. Ik schrok nog behoorlijk toen het betonijzer aankwam. Eén grote partij met roest lag op mijn erf dat kon toch niet goed zijn? Mijn aannemer kon mij geruststellen dat dit zo hoorde. In het beton roest het niet verder omdat er geen zuurstof meer bijkomt. Ook zou het beton beter hechten op een geroest stuk ijzer dan een glad stuk metaal. Ik gerustgesteld en weer verder.

Na de eerste laag met betonijzer worden er kunstof ‘bruggetjes’ aangebracht en wordt alles goed aan elkaar vastgemaakt. De bruggetjes doen dienst als afstandshouder voor de tweede laag betonijzer. Ook deze tweede laag wordt vastgemaakt en als extra versteviging worden aan de randen waar straks de binnenmuren komen te staan nog extra verstevigingen aangebracht.

dubbele bewapening in betonvloer
Betonijzer zit in de vloer

Het vastbinden van het betonijzer heb ik vooral met tie-wraps gedaan. Met twee personen kan je dit gestructureerd doen. De eerste vouwt de tie-wrap of ook wel kabelbinder genoemd om de losse stukken betonijzer en maakt ze dicht. De tweede trekt de ze aan met een kabelbindertang zoals deze.  Ik had zelf nog nooit van dit enorm handige stuk gereedschap gehoord maar wat heb ik een gemak van de kabelbindertang gehad.

Beton storten

Na het zwoegen met de stalen netten en honderden tie wraps bevestigen volgde een paar weken daarna de beloning; beton storten.  Om  kosten te besparen was er slechts één echte bouwvakker bij die het storten begeleide en ook het trillen van het beton voor zijn rekening nam. Dit om de kwaliteit te garanderen, het is tenslotte de basis van alles.

Samen met een aantal vrienden en kruiwagens hebben we de klus geklaard. Ook hier kosten bespaard (op een paar biertjes na) doordat er geen dure betonpomp installatie aan te pas hoefde te komen. Gewoon ouderwets kruien! Zorg wel voor net één of twee kruiwagens meer zodat het beton uit de auto zoveel mogelijk kan blijven lopen. Dit gaat echt stukken sneller.

Beton is gestort

Profielen stellen en metselen

Na een paar dagen uitharden kon ik de vloer eindelijk betreden. Het compleet uitharden van de vloer neemt nog zeker 6 weken in beslag maar ik kon verder. Op papier en met behulp van floorplanner.com had ik uitgewerkt waar welke deuren en muren moesten komen. Met een rol tape heb ik op het beton een soort plattegrond op daadwerkelijke schaal gemaakt. Zodoende kreeg ik een beter beeld bij de indeling en heb ik nog de nodige wijzigingen doorgevoerd.

Samen met een timmerman ben ik de profielen gaan stellen. Nou ja ik had de plannen in mijn hoofd en op tekening en de timmerman heeft in alles meegedacht en ter plekke hebben we nog de nodige aanpassingen gemaakt ten opzichte van mijn plannen.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *