Fein Multimaster FMM 350

Om maar te beginnen met een flauw woordgrapje wat een fijn apparaat is dit. Zo dan hebben we dat ook maar gehad al is er geen woord van gelogen. Een Fein Multimaster FMM 350 is toch wel het neusje van de zalm op het gebied van de oscillerende multitools.

Het is misschien niet het eerste stuk gereedschap dat je koopt als je gaat verbouwen maar het is wel een goed om van te voren over na te denken. Wil je een reciprozaag voor moeilijke hoeken, een excentrische schuurmachine en of een delta schuurmachine voor diverse schuurklussen dan kun voordat je deze aanschaft ook eens nadenken over een oscillerende multitool zoals de Fein Multimaster.

Bovengenoemde drie machines kun je laten liggen als je een Fein Multimaster hebt. Ik moet wel zeggen dat voor de zwaardere klussen een reciprozaag nog wel iets geschikter is dan een multitool maar hoe vaak heb je dat. Naast het zagen in moeilijke hoeken en schuren met diverse opzetstukken kan een multitool nog veel meer. Kit en vloerbedekking verwijder je eenvoudig met het spatelmes. Voegen en tegellijmresten ga je te lijf met de diverse opzetstukken die je in de standaardsets vaak wel aantreft. Met het enorme aanbod aan specialistische opzetstukken is deze machine zee breed inzetbaar. Hier hangt wel een prijskaartje aan moet ik zeggen want sommige accessoires zijn behoorlijk prijzig.

Hij is Fein

De Fein is verkrijgbaar in talloze varianten vanwege het grote aanbod met accessoires. Ik kocht een Fein Multimaster FMM 350 SL. Dit vanwege de schuur en zaag accesoires. Doordat ik weinig echte renovatie klussen aan bijvoorbeeld een bestaande badkamer gedaan heb zijn sommige accessoires nog ongebruikt. De zaagjes, schuurpapiertjes en schuurzolen zijn al wel goed gebruikt. Het is een sterke en goede machine die erg prettig in gebruik is. Het zagen in hout maakt wel een enorm lawaai dus oorbescherming is wel aan te raden.

Let wel op de snelheid als je gebruikt maakt van de ronde schuurzool. Ik volgde de instructies niet en doordat de lijm tussen het aluminium plaatje en de schuurzool te warm werd kwam dit los.

Alternatieven; toen ik mijn Fein kocht waren er nog niet zoveel alternatieven op de markt. Bosch Groen heeft al lang een zeer betaalbare variant op de markt. Ik koos deze niet omdat ik gevoelsmatig een veel beter product in handen had met de Fein. Inmiddels hebben bijna alle (semi) professionele merken wel een oscillerende multitool in het assortiment zitten.

Tip: er zijn zeer veel verschillende sets van Fein verkrijgbaar. Zoek even goed naar een set die bij je gebruik past zodat je niet onnodig betaald voor accessoires die je niet gebruikt.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *