Ikea keuken installeren

Na de aankoop was het wachten op de levering zodat ik aan de slag kon met mijn grootste Ikea uitdaging tot nu toe, het installeren van een Ikea keuken. Zo zag het begin eruit:

Aan de slag

Alle grappen en cliches zijn natuurlijk waar want een enorme berg van zo’n 65 dozen met eenvoudige instructies stond opeens in mijn toekomstige woonkamer en keuken. Dank denk je wel even ‘waar begin ik aan’. maar goed er zit een duidelijke algemene installatie instructie bij de keuken. De keukeninstallatiegids van Ikea is goed te begrijpen. We zijn snel begonnen met het monteren van de stalen ophangrail waar later de keukenkastjes aan komen te hangen. Een cruciaal onderdeel voor het makkelijke installeren van de kastjes. Neem hier dan ook de tijd voor en doe het niet alleen, vraag hulp voor je eigen gemak. De rails zijn eenvoudig af te korten met een slijptol of ijzerzaag.

Kastjes in elkaar zetten

Als de ophangrail dan ophangt is het tijd om de kastjes in elkaar te gaan zetten. Niet moeilijk maar je moet wel je hoofd erbij houden. Een foutje is snel gemaakt en na een paar kastjes lijkt alles op elkaar. Dit is meteen ook de grote valkuil want routine maakt je minder scherp. Ik spreek uit ervaring want ik maakte toch nog een paar fouten die je dan weer extra tijd kosten. Als je een hoekkast met carrousel hebt vergeet deze dan niet te plaatsen voordat het werkblad gemonteerd wordt!

Apparatuur en lades

Na het in elkaar zetten van de kastjes kunnen ze opgehangen worden aan de ophang rail. Vergeet de kastjes dan niet vast te zetten nu je er nog makkelijk bij kunt. In dat stadium heb ik ook de vaatwasser tussen de kasten geplaatst. Bij de vaatwasser viel het op de dat de pootjes erg kort waren waardoor een flinke tussenruimte ontstond tussen de het werkblad (wat er op dat moment nog niet opstond) en de bovenkant van de vaatwasser. Best vreemd maar wij hebben het opgelost door met stukken hout onder pootjes de juiste hoogte te bereiken.

De lades in elkaar zetten is een vrij eenvoudig werkje en ook het monteren leverde mij geen problemen op. Het netjes monteren van de grepen nam de meeste tijd in beslag. De bijgeleverde mal om netjes de plaats te bepalen van de grepen was te klein en kon ik niet gebruiken.

Tip: als je de plaats bepaald hebt van de greep prik dan eerst met een priem een gaatje in het frontje van de kast zodat de boor van je boormachine niet wegschiet waardoor je beschadigingen krijgt.

Werkblad

Een van de grootste redenen dat een Ikea keuken zo goedkoop is heeft te maken met het werkblad. Voor ongeveer € 100,- heb ik mijn Ekbacken werkblad gekocht. Omdat ik een hoekkeuken heb zijn het twee losse werkbladen geworden. Het afkorten van het werkblad is een klusje waar je goed gereedschap bij nodig hebt. Op het moment van het plaatsen van de keuken had ik nog geen beschikking over de Festool invalcirkelzaag. Vandaar dat ik een timmerman heb gevraagd het blad in te korten. Met de ‘rits’ functie wordt een perfecte zeer zuivere kleine snede gemaakt in de gelamineerde toplaag van het werkblad. Daarna wordt gewoon in één keer het werkblad doorgezaagd.

Afstellen

Als dan alles gemonteerd is begint het afstellen. Best een werkje waar je met een beetje geduld veel voldoening uit haalt. Ik heb het ervaren als een kwestie van proberen en na een uurtje proberen hing alles redelijk netjes in verhouding naast elkaar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *