Makita Accu Decoupeerzaag Djv181

Mijn Makita collectie heb ik kort na de aanschaf van de slagschroevendraaier uitgebreid met een Makita DJV181 accu decoupeerzaag. Een decoupeerzaag had ik nog niet van mijzelf. Lees hier over mijn ervaringen en waar ik deze machine gekocht heb.

Een decoupeerzaag had ik nog niet voor mijzelf en ik was eigenlijk niet van plan er eentje te kopen omdat ik er altijd wel eentje kan lenen als ik het echt nodig heb. Maar ja na een beetje surfen op internet kwam ik een buitenkansje tegen.

Makita outletstore

Ik kwam er dit jaar achter dat Makita op haar website een outlet store heeft. In deze outlet worden demo modellen van Makita of haar dealers tegen scherp prijzen aangeboden. Je komt hier niet de meest reguliere dingen tegen voor de doe-het-zelver maar zo af en toe kun je goed je slag slaan.

Zo kwam ik dus deze Makita Djv181 tegen, voor mij een buitenkansje. Na niet te lang aarzelen heb ik direct beslist en deze machine voor bijna de helft van de adviesverkoopprijs aangeschaft! Weliswaar zonder een accu en oplader maar die had ik al omdat ik al meer Makita machines heb.

Tip: de Makita outletshop is een winkel voor buitenkansjes. Let wel goed op de omvang van de levering! Accu’s zitten er vaak niet bij en soms missen accessoires zoals een afzuigadapter of koffer.

Ervaringen Makita DJV181

Deze machine zit vol snufjes die je bij de wat goedkopere ‘bouwmarkt’ decoupeerzagen niet tegen komt. Voor mij telt dat eerlijk gezegd allemaal niet zo mee maar het is zeker mooi meegenomen en een aantal zijn erg handig. De machine is koolborstelloos en dat is wel een hele goede eigenschap. Hierdoor zal de levensduur aanzienlijk langer zijn dan machines met koolborstels. Hieronder bespreek ik nog een paar eigenschappen die ik wil delen.

Lock On / Lock off

Wat mij is opgevallen is de lock On / Lock Off knop. Je drukt eerste de knop van de beveiliging in en daarna de Lock On knop. De machine begint dan en stopt niet voordat je op de Lock Off knop drukt. Heel erg handig want zo hoef je geen knop ingedrukt te houden zoals standaard het geval is bij elektrisch gereedschap.

Bij een lange zaag snede of ingewikkelde rondingen is dit ideaal omdat je je handen kunt houden zoals je wilt. Dit maakt het werken veel comfortabeler. De eerste keren dat ik hiermee werkte moest ik wel wennen want de machine blijft dus doorlopen totdat je op de Lock off knop drukt, erg oppassen dus met wegleggen!

Als je dan op de lock off knop drukt staat het zaagje wel direct stil, wel zo veilig.

Pendelstanden

Zoals je mag verwachten van een dergelijk proffessionele machine is dat er pendelstanden op zitten. Pendelen wil zeggen dat in plaats van de op- en neer beweging er ook een soort vooruit beweging wordt gebruikt waardoor je krachtiger en sneller door zwaarder materiaal heen zaagt.

Uiteraard heb ik hier al gebruik van gemaakt en het werkt goed, erg goed zelfs, wat een enorme kracht zit hierin zeg!

Soft no load

Ik moest even zoeken hoe dit ‘schrik moment’ heette. De eerste keer dat ik werkte met deze decoupeerzaag dacht ik dat er iets mis mee was. Zonder aanleiding -dat dacht ik- begon de zaag opeens harder te zagen. Na een paar keer kwam ik erachter dat dit niet toevallig was en na even zoeken dat dit soft no load heet. De machine begint pas toeren te maken op het ingestelde niveau op  het moment dat het materiaal geraakt wordt. Het echte voordeel hiervan is precisie denk ik. Rustig beginnen en dan volle gas zodra je begint met zagen.

Conclusie

Een zeer fijne aankoop waarmee ik al veel klussen opgepakt en afgerond heb. De outletshop van Makita is misschien niet zo bekend maar een regelmatig bezoek kan je soms echt leuke buitenkansjes opleveren. Na de tevreden aankoop van mijn Makita accu decoupeerzaag heb ik ook een Makita grastrimmer gekocht bij de outlet shop. Alle apparaten gebruiken dezelfde accu en opladers die ik kocht via de online veilingen van bva-auctions.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *