Houten balken opknappen

In een oude landelijke boeren woning is een balken plafond een sfeer bepaler en blikvanger. Ook in mijn huis is het balken plafond dominant aanwezig. Zowel oude als volledig nieuwe balken  heb ik toegepast. In dit blog leg ik uit hoe ik de oude balken opgefrist heb en de nieuwe balken een behandeling heb gegeven om ze passend bij het interieur te krijgen.

Oude balken

In een eerder blog heb ik uitvoerig verteld over mijn worsteling met lijnolieverf op de balken. Het betrof dus een groot gedeelte van de balken in mijn huis. Nadat deze lijnolieverf verwijderd was heb ik de balken geschuurd met een excentrische schuurmachine. Deze werk het prettigst op oude balken omdat het gemakkelijk ongelijke oppervlakken schuurt. Het is wel zwaar werk met zo’n professionele machine die zwaar tekeer gaat.

Tip; probeer de balken zoveel mogelijk kaal te maken als er nog geen plafond in zit of ze helemaal nog niet geplaatst zijn. Op een steiger met een excentrische schuurmachine aan de slag is erg zwaar.

Balken schoon en nu?

Ik ben best een periode aan het dubben geweest wat ik moest doen met de balken. Kaal laten met enkele een blanke lak erover, beitsen of ‘gewoon’ verven. Je kunt vele kanten op maar wilt uiteraard wel direct de juiste keuze maken. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om de balken inclusief het hele planken plafond te schilderen met een hoogglans lak. De voornaamste reden hiervoor was rust. Ik heb geen al te hoog plafond, onder de balken gemeten 2.40 meter hoog, waardoor optisch de ruimte erg klein wordt als je een heel druk plafond hebt. De balken zijn van zichzelf al echte eye-catchers dus heel spannend hoeft het niet te worden. Wit hoogglans zorgt voor rust en toch een wow momentje als je binnenkomt.

 

Balken schilderen

Het schilderen van de balken is niet moeilijk. Het voornaamste wat je nodig hebt -naast de materialen- is geduld. Ik heb alle balken voorzien van minimaal twee lagen grondverf. Tussen de lagen in lichtjes opschuren en dan lakken. Ook hier volgden twee lagen met lak met tussendoor licht schuren voor een betere hechting van de volgende laag.

Goede rollertjes en een kwast voor de onmogelijke hoekjes en gaatjes zijn genoeg. De ongelijke balken met putten, happen eruit en andere oneffenheden zorgen ervoor dat je echt de tijd moet nemen om gelijkmatig en netjes af te lakken. Een echte aanrader voor netjes, strak lakken zonder pluizen zijn rollertjes van Anza. Ik kreeg de tip van een echte schilder en ik moet zeggen het is echt fantastische lakken. Voorheen kocht ik bakjes, beugels en rollertjes bij de Action maar de kwaliteit van rollertjes daar is waardeloos voor strak lakken. Een beetje meer uitgeven levert veel meer (werk)plezier op en een beter resultaat.

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *