DeWalt DW770 Afkortzaag 216 millimeter

Nadat ik de Güde flipover zaag verkocht had ben ik gaan kijken voor een handzamere afkortzaag met trekfunctie zodat ik een breder bereik had met vooral het zagen van planken. Uiteindelijk is mijn oog gevallen op de DeWalt DW770 Afkort- en verstekzaagmachine 216 millimeter DEW-DW770-QS

Bijna elke proffesioneel gereedschapsmerk heeft wel een afkortzaag in het assortiment. Dewalt spant wel de kroon met het aanbod. Naar het schijnt is Dewalt ook de uitvinder van de afkortzaag. In veel webshops kom je de diverse modellen tegen in diverse prijsklasses. Grote kans dat je dan ook uitkomt bij zo’n degelijke gele machine als je gaat vergelijken met andere machines.

Waarom de Dewalt?

De redenen dat ik gekozen heb voor de DeWalt DW770-QS (de opvolger is de DWS774 XPS zijn:

  1. prijs, zo’n € 250,- kostte de afkortzaag en daarmee zat dit model erg gunstig tegenover de concurrentie
  2. degelijkheid, tijdens een bezoek aan de bouwshop van een groothandel heb ik de machine kunnen testen. De degelijkheid viel direct op.
  3. uitvoering van de trekfunctie: de geleidestang de Dewalt zaag loopt in de machine! Dit maakt de machine veel compacter dan de concurrentie en dat is vooral handig met opbergen. Zie foto’s hieronder

 De Metabo waar je achter de stofzak duidelijk de geleiderails  ziet lopen die aan de achterkant uitsteekt.

De Dewalt waar de boven elkaar geplaatste geleiderails in de machine loopt en niet uitsteekt achter de machine.

Ervaringen Dewalt DW770

Mijn ervaringen tot nu toe zijn erg positief. Het blad is van goede kwaliteit en na veel zaagbeurten blijft hij het goed doen. De machine blijft ondanks het niet aanwezig zijn van een stofzakje of adapter voor de stofzuiger best goed schoon. Wat het meeste opvalt en wat ook wel doorslaggevend was in de keuze om juist deze te nemen is de degelijkheid. Er zit geen speling op de onderdelen. De bedieningen zijn zeer degelijk en eenvoudig in het gebruik. Het is echt een werkpaard dat goed past bij mijn werkzaamheden. De compactheid benoemde ik al eerder en dit samen met een acceptabel gewicht maakt het ook dat je deze afkortzaag makkelijk overal mee naartoe neemt wat het gebruik weer ten goede komt.

Het enige wat nog wel eens mist is een laser functie om de exacte zaaglijn op je werkstuk te projecteren. Nu zijn mijn werkstukken niet van die enorme precisie dat ik dit als storend ervaar maar ik kan mij voorstellen dat je dit wel gaat missen als je bijvoorbeeld meubels maakt. Dit ‘probleem’ is al wel opgelost bij de opvolger van de DW770, de DWS774. Deze maakt gebruik van een schaduwlijn om de zaagsnede te bepalen volgens de specificaties. Ik heb hier zelf nog geen ervaringen mee, wellicht in de toekomst nog.

Tot slot nog een tip: als je de machine in een hoek van 45 graden zet om schuin af te korten pas dan op dat je niet de aluminium opstaande rand mee afkort. Helaas is mij dit dus wel overkomen en heb ik een perfect hoekje uit deze rand gezaagd.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *