Festool TS 55 REBQ-plus invalzaag

Na het afscheid nemen van de flipoverzaag en de aankoop van een afkortzaag moest er nog een stuk gereedschap bijkomen voor het zagen van plaatwerk omdat de tafelzaag die in de Gude verwerkt zat verkocht was.

Eigenlijk waren er maar een paar eisen aan deze machine. Het moest een liniaal hebben en een invalzaag zijn. Nu gaan deze twee dingen nagenoeg altijd samen dus dat zou geen enkel probleem worden. Zoals met alle gereedschappen is de keuze reuze.

Festool TS55 REBQ

Na een poosje zoeken naar de scherpste aanbieding is er uiteindelijk een Festool TS55 REBQ invalzaag aangeschaft. Dit is dé referentie op het gebied van invalzagen en een zeer professioneel stuk gereedschap. Voor de portemonnee ook een flinke aanslag moet ik zeggen maar gelukkig kon ik de kosten delen met een familielid.

Samen een stuk gereedschap aanschaffen is goed te doen. Zeker als je graag klust maar dit niet dagelijks doet dan zit je elkaar niet in de weg. Een boormachine zou ik niet samen met iemand kopen maar bijvoorbeeld een invalzaag, afkortzaag of zaagtafel kun je prima samen kopen. Wij hebben ervoor gekozen om een top machine te kopen als de Festool. Je verzekert je dan van een zeer duurzaam stuk professioneel gereedschap wat een leven lang mee kan voor ‘de helft van de prijs’.

Naast de voordelen van zo’n topmachine in het gebruik en duurzaamheid is de waardevastheid ook prettig. Mocht je er onverhoopt geen gebruik meer voor hebben dan kun je op marktplaats na een aantal jaren nog steeds een leuk bedrag krijgen voor je 2e hands machine. Kijk maar eens rond wat er voor een gebruikte machine op marktplaats nog geboden wordt je zult versteld staan.

Ervaringen Festool TS55 REBQ

De Festool is voor verschillende klussen ingezet. Met name het op maat zagen van groot plaatmateriaal zoals underlayment 122×244 en osb constructieplaat in dezelfde maat. De machine werkt super en in combinatie met een stofzuiger kun je binnen werken zonder enorme stofwolken om je heen.

In de ruwbouw werkt het soepel en vooral de dubbele liniaal die bij deze set zat is fantastisch. Maar de eerlijk gezegd is het aanschaffen van deze machine voor enkel hobbymatige ruwbouw wel wat overdreven. Met een goedkope cirkelzaag een rechte lat of lang waterpas en lijmklemmen kun je ook prima je werk doen en kun je veel kosten besparen.

Nadat de ruwbouw klaar was heb ik de machine nog regelmatig gebruikt voor het werk waar de kwaliteit echt z’n meerwaarde toont. MDF zagen voor inbouwkasten of multiplex kastdeurtjes zagen zonder splinters is allemaal geen probleem. En als het wat preciezer moet worden helpt het liniaal je erg goed. Het ikea keukenblad aanpassen ging ook heel goed. Door de ‘rits’ functie waarmee je in de gelamineerde toplaag van het keukenblad eerst een paar millimeter inzaagt kun je splintervrij werken!

Aanschaffen of niet?

Mocht je nu gaan twijfelen of je ook een dergelijke machine wilt aanschaffen vraag je dan af welke klussen je gaat aanpakken. Voor alleen een plank of plaat zagen zou ik het niet doen. Wil je zelf meubeltjes maken en meer afbouwwerk dan loont een dergelijke machine al snel. Kun je dan ook nog eens samen met iemand zo’n machine aanschaffen dan wordt het wel heel aantrekkelijk.

Tips:

  • kijk goed op internet naar de sets die aangeboden worden inclusief een tweede liniaal en bijvoorbeeld een extra zaagblad.
  • Festool is waardevast. Bekijk vooraf ook eens op marktplaats wat de restwaarde kan zijn na een paar jaar. Misschien stelt dit je gerust om de stap te nemen voor een tijdelijk project.

1 thought on “Festool TS 55 REBQ-plus invalzaag”

  1. Wij moeten ook veel plaatwerk om maar zagen en zoeken hiervoor een goede zaag die voor meerdere materialen te gebruiken is. Het liefst huren wij een zaag, omdat we deze enkel tijdens onze verbouwing nodig gaan hebben. Bedankt voor de tips in ieder geval, ik ga verder op zoek naar de juiste gereedschappen voor onze klussen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *