Veilig klussen

Veiligheid voor alles tijdens het klussen. Nou ja voor bijna alles. De doe-het-zelver neemt het vaak niet zo nauw met alle veiligheidsaspecten. Ik heb zelf ook weinig kennis van eisen zoals die aan proffesionals worden gesteld. Toch doe je in de loop van een grote verbouwing de nodige ervaring op met persoonlijk beschermingsmateriaal.

Werkschoenen

Je oren en ogen beschermen is belangrijk en daar denken we het eerst aan. Toch begin ik met schoenen. Je staat, loopt en klust altijd op je voeten. De werkomgeving is meestal geen opgeruimde woonkamer en er slingert dan ook van alles rond. Stevige halfhoge werkschoenen zijn je grootste vrienden. Deze beschermen je tegen gevaar van onderaf, gladheid, scherpe voorwerpen en bovenaf, vallend materiaal.

Voor een doe-het-zelver hoeven werkschoenen echt niet te voldoen aan allerlei regels met betrekking tot maximale temperatuur, vloeistof bestendigheid etc. Een leuk paar degelijke schoenen koop je tussen de € 25 en € 75,- en zijn overal te krijgen. Passen is wel aan te raden want door de harde neus wil zo’n paar wel eens anders aanvoelen dan je gewent bent bij ‘normale’ schoenen.

Oorkappen

Voor mij persoonlijk is gehoorbescherming erg belangrijk. Ooit heb ik een paar maanden een suis in mijn oren gehad door een harde knal en sindsdien ben ik erg voorzichtig met mijn gehoor. Tijdens concerten heb ik altijd oordoppen bij of in en tijdens het klussen heb ik altijd gehoorbescherming in de buurt. Tijdens het klussen kies ik trouwens altijd voor oorkappen.

Oorkappen heb je in allerlei varianten. Nu is de klus omgeving geen grote fabriek waar vol continue een turbine staat te draaien dus hoef ik geen professionele oorkappen met een dubbele schelp of iets dergelijks. Ik koop gewoon eenvoudige kappen bij de Action of bouwmarkt voor € 4,- of € 5,- Deze goedkope voldoen ook prima en heb er dan ook paar sets gekocht. Zo heb altijd wel ergens een set in de buurt en kan ik mijn mede klussers ook voorzien van een setje, wel zo vriendelijk.

Werkbroek met kniestukken.

Een werkbroek vind ik erg prettig. Deze broeken zijn gemaakt voor een goede bewegingsvrijheid en hebben handige vakjes en zakken waar je een potlood, schroevendraaier of ander klein gereedschap in meeneemt. Daarnaast hebben bijna alle werkbroeken ook een dubbele laag op de knie waar kniebeschermers in gestoken kunnen worden.

Voor het comfort en behoud van je knieën is dit erg belangrijk. Het voordeel van kniebescherming in je broek is dat het er altijd is. Bij losse kniebeschermers wil je het nog wel eens vergeten of zit het niet lekker rond je knieholtes waardoor je ze steeds aan en uit doet tijdens het klussen. Ik zweer inmiddels bij een werkbroek met kniebescherming en wil niet meer zonder klussen.

Veiligheidsbril

Je ogen zijn toch wel je kostbaarste bezit en toch vergeet je snel om een veiligheidsbril op te zetten. Bij klussen met metaal zoals lassen en slijpen denk ik dat iedereen wel snel een bril opzet. Bij slopen met wat grof geweld zul je ook snel een bril opzetten maar bij klussen met hout bijvoorbeeld is dit al veel minder. Toch doe je dit in een verbouwing van je huis veruit het meest en is het echt aan te raden om altijd een veiligheidsbril te dragen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik tijdens het klussen met hout ook vaker geen dan wel een veiligheidsbril draag. Een paar keer kom je goed weg als per ongeluk een grote splinter tegen je hoofd vliegt en dan draag ik weer een poosje een veiligheidsbril maar vergeet je het na verloop van tijd toch weer. Ik heb mijzelf ook vaak afgevraagd waarom ik het niet doe en kan er nog niet echt een antwoord op vinden. Tijdens het slopen van stenen muren droeg ik wel altijd een veiligheidsbril maar in combinatie met een mondkapje en de kou buiten zag ik 9 van 10 keer niks door de bril vanwege condens vorming, erg irritant.

Een goede veiligheidsbril is helder (anders ga je jezelf snel irriteren) en sluit mooi rond het hoofd zodat je ook vanaf de zijkant goed beschermt bent.

Pas ook op met vloeistoffen die opspatten. Als je werkt met dunne afbijt of conserduc (tegen houtworm).

Stofmasker

Iedereen weet wel dat (fijn)stof slecht voor je is. Tijdens het klussen zowel in de sloop als bouwfase kom je veelvuldig in aanraking met bouwstof. Voor professionals gelden tegenwoordig strenge regels en veel gereedschap is tegenwoordig standaard voorzien van stofafzuiging. Hoe duurder het materiaal hoe beter dit ook op orde lijkt. Als doe-het-zelver heb je vaak niet de beschikking over geavanceerde stofafzuiging op jouw machines, ik in ieder geval niet.

De meest eenvoudige manier van bescherming is het gebruik van een stofmasker voor de mond en neus. In een oud huis als het mijne kom je zeer veel stof tegen als je gaat slopen. Ik gebruikte van die standaard wegwerp maskers. Hele vrachten gingen erdoorheen want vaak gooi je zo’n masker weer weg aan het einde van de dag. Op een gegeven moment ging ik mijzelf hieraan ergeren want als je niet oplet zit je weer zonder, ze gaan makkelijk kapot en zitten niet echt lekker met van die dunne elastiekjes.

Bij een groothandel ben ik op zoek gegaan naar een stofmasker die beter werkt en ik ben uitgekomen bij een Moldex half-gelaat masker Een eenmalig aanschaf waar je jaren mee vooruit kunt en die je voor veel doeleinden kunt inzetten. Ik vond dit een zeer nuttige aankoop die ik -achteraf gezien- veel eerder had moeten doen. Uiteindelijk is het ook voordeliger dan steeds losse stofkapjes kopen.

Handschoenen

Wellicht te voor de hand liggend maar ik wil ze niet vergeten. Ik draag vaak ook handschoenen. Bij voorkeur strakke rubber (tuin)handschoenen. Met deze handschoenen kun je nog steeds gereedschap gebruiken en ben je toch beschermd. Ik koop deze altijd bij de Action. Als je er een beetje goed op past gaan ze lang mee. Voor één ding zijn deze minder geschikt en dat is straatwerk. Vooral tegels zijn echt slopers voor deze handschoenen. Hiervoor kun je beter de zwaarder variant kopen speciaal voor stratenmakers.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *