Heb je een oud huis dan is de kans dat jouw ‘afval’ nog geld oplevert erg groot. Met alle mogelijkheden via internet is de kans groot dat je altijd wel een koper vindt voor jouw oude bouwmaterialen! In dit blog lees je mijn ervaringen met het slopen en verkopen van oude bouwmaterialen
Recycling is goed voor het milieu en in dit geval ook voor de portemonnee. Veel oude bouwmaterialen worden niet meer gemaakt of zijn erg duur om te maken waardoor ze interessant zijn voor handelaren en aannemers. Ook milieu-bewuste particulieren struinen het internet af op zoek naar tweedehands bouwmateriaal. Om een indruk te krijgen wat er zoal verhandeld wordt kun je eens op de website kijken van deze grote handelaar http://www.walstra.nl/.
Voorbereiding
Wees voorbereid op de extra tijd die je moet investeren om gericht, met behoud van materiaal te slopen. Houdt hier dus ook rekening mee in de planning van de verbouwing. Inventariseer daarna welke materialen je wilt behouden en maak een plan hoe je dit gaat doen, welke gereedschap, waar sla je het tijdelijk op en wat moet er nog gebeuren voordat het ‘verkoopklaar’ is.
Verkoopklaar wil zeggen schone stenen, dakpannen en balken zonder spijkers. Deze zijn direct te verwerken door een koper. Zit er nog veel cement aan de stenen of zit het houtwerk nog vol spijkers en verf dan loont het om dit eraf te halen. Een potentiële koper zal bereid zijn net iets meer te betalen en jou kost het alleen extra tijd.
Wil je het helemaal goed doen dan bied je de materialen aan op een pallet of in palletkratten!
Slopen
Het slopen van een huis of deel van een huis waar oude bouwmaterialen in zitten vraagt iets meer aandacht als je materialen wilt hergebruiken of verkopen. Bij veel oude woningen is dan weer het geluk dat er bijvoorbeeld kalkmortels zijn gebruikt om te metselen. Dit kun je eenvoudiger verwijderen dan de cementgebonden specie.
Er zijn ook nadelen want bijvoorbeeld lijnolieverf is niet zo eenvoudig te verwijderen. Ik heb daar ook nog een apart blog over geschreven.
Een paar tips voor bij het slopen:
- Indien mogelijk gebruik een vuistje ipv van een grote voorhamer
- Bij hele slechte muren kun je een vuistje gebruiken met een rubber stratenmakersdop
- Leg bij het verwijderen van spijkers een plankje hout onder de klauwhamer om deuken te voorkomen
- Probeer de valhoogte te beperken als je een muur sloopt door het bovenste gedeelte per steen te slopen
- Leg een rubbermat of kleed op een harde ondergrond zodat de val gebroken wordt, dit red stenen
- Maak van een paar steigerplanken een goot waar je de dakpannen door naar benden kunt laten glijden
Hoe heb ik het gedaan?
Zelf heb ik diverse dingen materialen verkocht die ik niet meer kon hergebruiken in mijn plannen:
- Oude dakpannen
- Ijsselsteentjes
- Utrechtse stenen
- Balk
- Kloostermoppen
Zelfs ijsselsteentjes die aan één kant helemaal zwart van de roet waren heb ik verkocht. Een particulier zocht nog een partijtje om te gebruiken voor straatwerk. Zo zie je maar dat er altijd wel iemand voor te vinden is. Goede kloostermoppen leveren soms tot wel € 1,- per stuk, dat kan snel gaan met de opbrengsten. Dakpannen zijn ook gewild onder handelaars grote kans dus om hier flink wat aan over te houden.
Ik heb mijn dakpannen verkocht aan de mensen Luijtgaarden. Nadat we het eens waren over de prijs werd er een dag ingepland dat ze pannen kwamen ophalen. Prima service en de chauffeur betaalde mij ter plekke.
Tips
– Kijk op marktplaats naar advertenties met dezelfde materialen om je vraagprijs te kunnen bepalen
– Wil je snel van je materiaal af benader dan zelf een handelaar in de buurt
– Gooi niet te snel ‘vieze’ materialen weg soms kunnen ze voor andere doeleinden nog prima gebruikt worden
Wat een prima idee om oude bouwmaterialen te verkopen. Ik heb nog een partij klinkers over na de renovatie van de oprit. Die staat nu in de weg in de voortuin. Ik ga meteen een foto op Marktplaats zetten.