Güde GFO 1801 Flip-over-zaag

Een afkortzaag kwam al snel op mijn wensen lijstje. De kleine klussen kon ik in het begin nog af met een handzaag maar toen ik voor de constructie van het dak grotere balken moest gaan afkorten was de tijd rijp voor de aanschaf van een afkortzaag.
Ook hier is het aanbod –vooral online- groot voor mij weer belangrijk om goed na te denken over de werkzaamheden die ik met deze machine zou gaan uitvoeren.

Wensen
Afkorten van allerlei soorten en maten hout, zowel recht als in verstek. Weinig precisie werk vooral ruwbouw.

De aankoop

Deze machines zijn al snel wat duurder dan een boor- of schuurmachine. Aangezien ik geen volledige houtskeletbouw zou toepassen was het gebruik voor een afkortzaag niet dagelijks en vond ik het niet nodig om een hele dure machine aan te schaffen. Na en poosje wikken en wegen kwam ik bij een Güde GFO 1801 Flip-over-zaag. Een afkortzaag en tafel in één leek mij handig. Voor een leuke prijs had ik in één keer twee machines tot mijn beschikking die ook nog op een onderstel staan, ideaal. Het merk Güde kende ik niet en na wat zoeken naar ervaringen met het merk en specifiek deze machine bleek dat er een aanbieder met een fysieke winkel in mijn buurt zat. Vanwege de onbekendheid van het merk heb ik de machine eerst in de winkel bekeken en heb deze daarna direct gekocht.

Güde - GFO 1801 - Flip-over-zaag

Ervaring Afkortzaag

De flip-over-zaag voldeed prima voor het afkortwerk. Het is een robuust apparaat waarbij de belangrijkste onderdelen stevig en goed aanvoelen. Het onderstel is ideaal omdat je op een fijne werkhoogte kunt werken. Een paar onderdelen uitgelicht:
– Stofafzuiging: het standaard stofzakje vangt wel wat op maar het meeste vliegt er toch langs. Met een stofzuiger erop aangesloten ging het al beter maar nog steeds vind je na het zagen veel zaagsel terug op de tafel. Regelmatig schoonblazen is wel nodig om alles soepel te houden.
– Kracht: geen enkele keer heb ik mij moeten inhouden en het hout werd dan ook makkelijk doorgezaagd. Ik moet wel zeggen dat ik vooral SLS vurenhout zaag wat niet de hardste houtsoort is.
– Onderstel: stevig, degelijk en staat goed vast op de grond.
– Precisie: voor de ruwbouw klussen die ik heb uitgevoerd was de precisie niet heel belangrijk. Toch heb ik alles goed afgesteld om mooi recht te zagen en dit ging vrij eenvoudig met een schroevendraaier en winkelhaak.

Ervaring Tafelzaag

Het tafelzaag gedeelte is eenvoudig op te bouwen en wisselen van functionaliteit tussen de werkzaamheden door is na enkele keren oefenen geen probleem meer. De tafelzaag gebruikte ik niet zo vaak. De eerste keer koste mij het wel flink wat tijd om alles netjes af te stellen maar ook hier krijg je snel handigheid in. Voor (steiger)planken en ander kleiner plaatmateriaal is het een goede machine die doet wat je ervan kan verwachten. Groter plaatmateriaal is veel lastiger te verwerken in je eentje.

Ervaring Güde GFO 1801 Flip-over-zaag

Een prima machine maar uiteindelijk vond ik hem te beperkt, zwaar en daardoor gebruikte ik hem steeds minder. Het gebrek aan een trekfunctie van de afkortzaag was de voornaamste reden om de Güde te verkopen. Daarnaast wilde ik ook graag groot plaatmateriaal kunnen zagen zoals underlayment en OSB met de afmetingen 120x244cm. De tafelzaag is hier niet voor gemaakt en dat is iets wat ik op voorhand niet goed ingeschat heb.
Het gewicht van de totale machine is ongeveer 40 kilogram. Dit maakt het moeilijk om hem steeds te verplaatsen. Meenemen op de steiger is zonder takel of lift niet te doen. Dit vond ik steeds storender worden en uiteindelijk heb ik dan ook besloten om de flip-over-zaag te verkopen en daarvoor twee andere zaagmachines te kopen die flexibeler in gebruik en aanvullend op elkaar zijn. Een afkortzaag, DeWalt DW770 en invalzaag FESTOOL TS 55 REBQ-PLUS-.
Ik heb geen spijt van mijn aankoop gehad maar ik ontdekte gaandeweg de bouw dat ik meer wilde dan dat de flip-over-zaag mij kon bieden.

Tips
– zet de zaag altijd op een vlakke ondergrond! Er zit een beveiliging op waardoor de zaag niet start het werkblad niet goed vlak ligt. Ik dacht eerst dat hij kapot was maar de beveiliging deed gewoon zijn werk,
– denk goed na over de plaats waar je hem neerzet want verplaatsen in je eentje is best zwaar,
– kies een machine met een trekfunctie. Dit geeft je veel meer mogelijkheden.

6 thoughts on “Güde GFO 1801 Flip-over-zaag”

 1. Bas

  Bedankt voor de review! Had niet gedacht dat hij stabiel genoeg zou zijn.
  Als zaagtafel zou ik hem inbouwen/een werkbank of geleider op gelijke hoogte ernaast plaatsen. Maar dan mis je je mobiliteit. Het zal altijd zo zijn dat we meer machines meezeulen omdat de ideale alleskunner niet bestaat. Thats life…

  1. Klusser

   Graag gedaan, de stabiliteit was echt prima. We zullen inderdaad altijd iets te veel hebben en dan toch nog die ene machine tekort komen. In mijn geval ook zeker een kwestie van gebrek aan hele goede kennis en vakvaardigheden om het uiterste uit een machine te halen, maar we komen er wel!

 2. Eyad

  Beste mensen,
  Heeft er iemand ervaring met het (Draad diagram / schema) van Güde Afkort en verstekzaag GFO 1801, hoe begin ik eraan?
  Wanneer ik de gebrande rotor moet wisselen met een nieuw bestelde rotor moet vervangen heb ik geen enkel idee hoe ik het met de draden moet doen!
  Graag uw ervaringen, tips en andere nw motor is géén optie!
  Groet,
  Eyad

 3. bas

  Goeie toevoeging; geen trekfunctie. Ik heb redelijk wat gewerkt met de Dewalt combizaag, waar dit een kopie van lijkt. Je mist de breedte en nauwkeurigheid van een railgeleider. Wat ik niet lees of er een laser op de Güde zit. Maakt eigenlijk niet uit, 40 kg is te zwaar voor het leuke.

  1. Klusser

   Best Bas, er zit geen laser op de Gude. Gr. Klusser

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *