De Bouwmarkt

Iedereen kent ze wel de grote bekende bouwmarkten van Nederland. Elke week ploffen de folders op de deurmat en komen ze sneaky voorbij in de diverse bouw en klus programma’s op televisie. Buitenom de acties en het gemak van de zeer ruime openingstijden ben ik geen groot fan van de bouwmarkt. Dit heeft alles te maken met de euro’s. Over het algemeen is de bouwmarkt gewoon veel duurder als je een grote verbouwing gaat uitvoeren. Ik haalde mijn grote materiaal en ijzerwaren bij de groothandel, gespecialiseerde vakhandel of via mijn aannemer.

Desondanks kwam ik wel regelmatig bij de bouwmarkt voor een vergeten boodschap, gereedschap of hele scherpe aanbiedingen. In dit blog laat ik zien wat ik waar gehaald heb en waarom. Tips of eigen ervaringen? Reageer onder deze post.

Bouwmarkten

Iedereen kent de bekende merken; Praxis, Gamma, Karwei, Hornbach, Formido, Multimate en Hubo.

In mijn omgeving (Zeeland) is van bijna al deze zaken wel een filiaal te vinden. Alleen de Hornbach helaas niet en dat is een gemis want wat ik ervan weet is Hornbach prijstechnisch zeer scherp, met name op haar bouwmaterialen.  Wel leuk om te weten is dat Praxis en Formido bij hetzelfde concern horen en hetzelfde geldt voor Gamma en Karwei. Dit kun je ook merken aan de keuzes de gemaakt worden. Gamma richt zich qua assortiment vooral op de die-hard doe-het-zelver terwijl je bij Karwei tegenwoordig heel veel interieur en inrichting tegenkomt. Hubo en Multimate zelfstandige? Welnee ook die behoren bij eenzelfde concern zie hieronder:

De bouwmarkten die ik bezocht heb en hieronder zal behandelen zijn: Gamma, Multimate, Praxis en Karwei.

Gamma

Op de route van mijn werk naar huis ligt de Gamma. De reden dat ik mijn meeste bezoeken aan de Gamma heb gebracht. Vooral gereedschap waar ik een avond eerder gebrek aan had werd een dag later bij de Gamma gehaald. Leuke aanbiedingen komen regelmatig voorbij maar je moet wel opletten dat vaak een Gamma pasje verplicht is om de korting te krijgen. Bij de Gamma kocht ik mijn Metabo accuboor- schroefmachine.

Multimate

In de overvolle weekenden kwam ik veel bij de Multimate. Dichtbij huis een goede bouwmarkt. Ik probeer echter alleen het -op dat moment- noodzakelijke te kopen want de Multimate is gewoon net iets duurder dan de grote jongens. Eén artikel kocht ik na een tip van een schilder altijd bij de Multimate. Sikkens verf! Hoe en waarom weet ik niet maar de Sikkens verf is permanent tegen internetprijzen verkrijgbaar bij Multimate. Dit geldt niet voor alle soorten maar de gangbare zeker wel! Zelfs een bevriende schilder waar ik mijn eerste busje Sikkens verf van kocht, kon het mij niet goedkoper leveren via de groothandel. Dit terwijl hij er niet aan hoefde te verdienen.

“Sikkens verf kocht ik altijd tegen de scherpste prijs bij Multimate zelfs mijn schilder kon niet voordeliger leveren via de groothandel”

Praxis

Geografisch gezien voor mij niet de meest logische winkel om naartoe te rijden.. De Praxis heb ik dan ook vaak links laten liggen maar desondanks heb ik bij de Praxis wel het meeste geld uitgegeven. Hier heb ik alle Cando binnendeuren gekocht. In totaal tien stuks massief houten deuren die ik met 25% korting heb gekocht. Deuren en binnendeuren is een productgroep die ongeveer elke maand wel één week in de aanbieding is. Dit maakt het voor de timing eenvoudig. Je hoeft niet maanden van te voren die ene goede aanbieding te scoren. Als je regelmatig de folder leest dan herken je al snel het patroon van de aanbiedingen! Met deze korting was ik voordeliger uit dan online aanschaffen bij gespecialiseerde deuren webshops. Praxis is goed met kortingen en acties. Zo zijn kortingsacties van andere bouwmarkten ook geldig bij Praxis, erg handig als je dichtbij een Praxis woont.  Een andere service van de Praxis die ik regelmatig heb gebruikt is de kluscontainer. Hier is een apart blog over geschreven klik hier (link blog).

“Kortingsacties van andere bouwmarkten zijn ook geldig bij Praxis”

https://www.praxis.nl/service/altijdlaagsteprijs

Karwei

Zoals ik al noemde in de introductie is Karwei tegenwoordig meer de richting opgegaan van interieur en inspiratie winkel. In de ruwbouw fase van mijn verbouwing ben ik dan ook nauwelijks bij de Karwei binnengelopen. Later pikte ik deze winkel regelmatig mee en kocht ook een groot deel van mijn toilet accessoires bij Karwei. Het aanbod was hier net iets groter en uitgebreider dan bij de concurrentie. Mijn Makita schuurmachine kocht ik ook bij Karwei. Ik had een serie met kortingsbonnen via een spaaractie van Karwei ontvangen, ik meen 4 x € 10,-. De machine moest besteld worden bij de infobalie en tijdens het afrekenen kreeg ik van de baliemedewerker nog extra korting uit de folder! Tot mijn grote verbazing mochten de twee acties gecombineerd worden en zo werd het wel heel voordelig. Daarna nooit meer een dergelijk actie voorbij zien komen maar ik houd het in de gaten.

Ervaringen of gouden tips voor collega klussers? Reageer dan hieronder!

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *